onsdag 7 januari 2015

Om svenskhet

Jag läste just en av många texter om svenskhet, detta var en svarsinsändare författad av Runar Filper. 

Filper beskrev i texten hur svenskhet är något som skapas i spegling med andra kulturer, och hur den svenska kulturen, liksom språket, hela tiden förändras och influeras av andra kulturer men att det ändå behåller en särart som inte finns någon annanstans i världen.

Texten var välskriven och tydlig men kommentarerna på hans länk till texten kom snabbt och det blev både två och tre kommentarer av typen "jag har vallonsläkt, är jag fortfarande svensk?" i rad. (Dessa personer hade uppenbarligen inte läst Runars text.)

Dessa personer verkar tro (eller felaktigt tro/hoppas att vi sverigedemokrater anser) att en nationell identitet är någon sorts arvsynd som aldrig kan förändras.

Varför skulle dessa kommentatorers flera hundra år gamla släktingars bakgrund med nödvändighet avgöra om de har en svensk identitet eller inte? 

Själv är jag 25% finsk men påverkar det mig till vardags? Nej. Och eftersom det inte gör det ser jag inte hur det skulle ha någon påverkan på min identitet som svensk. 

Det betyder inte heller att jag inte kan känna lite extra starkt för Finland jämfört med t.ex Danmark, Kina eller Ghana. Det betyder heller inte att jag inte är väldigt stolt över att ha ett finskt arv eller att jag inte känner en samhörighet även med det finska folket. 

Det enda det betyder är att just jag är svensk. Fråga vilken finländare som helst.

(Och om du hunnit såhär långt, fråga då dig själv: när jag skrev 25% finsk, ifrågasatte du då begreppet "finskhet"?)


/ J.H

2 kommentarer:

Thomas sa...

"Själv är jag 25% finsk men påverkar det mig till vardags? Nej. Och eftersom det inte gör det ser jag inte hur det skulle ha någon påverkan på min identitet som svensk. "

Så, om du är 25% turk, och det påverkar mig till vardags, genom tex. rasism, påverkar det då min svenskhet? Förstår inte alls logiken i att "vardagspåverkan" skulle styra svenskhets problematiken.

Men berätta gärna för mig, om det påverkar mig att vara 25% turk, har det då en påverkan på min svenskhet, enligt dig?

Josefin Helander sa...

Det jag syftade på var väl egentligen inte s.k vardagsrasism, som ju per definition innebär någon form av etnisk diskriminering. Men om vi tar ditt exempel: du är 25% kurd (jag förutsätter att du menar etniskt). Baserat enbart på denna fakta kan jag omöjligt säga vad din nationalitetstillhörighet är eller hur pass mycket eller lite den påverkas (eller i vilken "riktning") av att bli utsatt för etnisk diskriminering i din vardag. Jag beklagar självklart om så är fallet.

Det jag menade när jag skrev mitt inlägg var att vetskapen om att jag har en del av mina rötter i Finland i viss mån påverkar mig som människa. Däremot påverkar det mig inte i min vardag såtillvida att jag lever mitt liv annorlunda än någon som inte har samma etniska bakgrund. Jag fattar heller inte några (medvetna) beslut baserat på detta faktum.

När jag ser på hur en persons nationalitet (i mitt fall min svenskhet) påverkas av tidigare generationers avvikande nationaliteter så tänker jag på de sätt på vilka dessa påverkar den aktuella personens värderingar, hur personen ser på världen och samhället.

Du lyfter själv upp en viktig faktor i sammanhanget - dåtid och nutid. Du har blivit utsatt för vardagsrasism, handlingar i nutid. Påverkar dessa din känsla för hur svensk du är mer eller mindre än vetskapen om att dina anfäder var kurder, något som ligger i dåtiden? Vad spelar störst roll när det kommer till att påverka känslan av vem vi är?

Kan inte känslan av orättvisa när du blir behandlad som "icke-svensk" vara ett tecken på att det kanske är främst så du ser dig själv?

Jag känner inte dig och jag tänker inte sitta och avgöra vem som är svensk och inte men det självklart tror jag att det kan påverka din upplevda känsla av svenskhet att få denna ifrågasatt.

 
blog design by suckmylolly.com | Blogg Topplista Distributed by Deluxe Templates
Share