fredag 13 december 2013

Glad Lucia!

Glad Lucia på er allihop! :)

Jag hoppas att ni haft en härlig och stämningsfull dag runt om i Sverige. Själv har jag ätit massor av lussebullar och dessutom varit ute på en lång hundpromenad i skogen.

Till alla er SDU-ungdomar i Västerbotten som ännu inte skickat in era nomineringar till 2014 års styrelseposter vill jag bara påminna er om att sista datumet är 31/12. Skicka in era nomineringar till vasterbotten@sdu.nu

/ J.H

måndag 25 november 2013

Framtidstro

Om ni vill känna lite mer hopp och framtidstro för Sverige, ta då en titt på denna video som inledde SDs Landsdagar förra helgen:

"En liten film om oss"

/ J.H

onsdag 13 november 2013

Mod

Tack för alla snälla reaktioner på SVT-inslaget i måndags! :)


De kommentarer som stannat hos mig mest är de som handlar om hur modig jag är som (relativt ensam) vågat gå ut som representant för SDU och Sverigedemokraterna i ett av de, statistiskt sett, mest "SD-fientliga" distrikten i landet. 

Det är ingenting jag direkt har tänkt på men visst ligger det något i det. Som representant för vårt parti måste man vara modig. Är man dessutom såpass få aktiva som vi är här i Västerbotten måste varje person som är aktiv inom partiet visa ännu mer mod och självuppoffring. 

Låt mig förklara detta lite närmare. Jag ser inte alls självuppoffring som någonting negativt, tvärtom. Precis på samma sätt som allt det ideella arbete som utförs inom SDU (ett ungdomsförbund där det hittills inte arbetat en enda avlönad person) så stärker det oss som parti och sållar bort de "broilers" vars enda motivation för sitt politiska engagemang är ekonomisk - ett tragiskt sänke inom månget förbund. 

Företrädarna för SDU står istället upp för sina ideal, trots att de inte får en krona för besväret. Trots att de får stå för alla resor, boendekostnader och andra utgifter själva. 

Jag ser själv politiken som ett kall. Det är något jag måste syssla med för att må bra och jag kan tänka mig att flera andra inom SD/SDU delar den känslan med mig. I andra partier är det nog betydligt lättare att se det som en karriär (därmed inte sagt att alla gör det).

Ungdomarna i SDU står fast vid sin övertygelse oavsett hur många spottloskor, ägg och stenar som haglar över dem. Oavsett hur många fysiska attacker de utsätts för och oavsett hur många vänner som säger upp bekantskapen med dem. 

Varför? För att de gärna blir hatade nu om det betyder att det finns en chans att deras barn och barnbarn kan få leva i en bättre värld än den vi nu rör oss mot. 

Betänk då den dag då de andra partiernas ungdomsförbunds företrädare, som alltid fått ersättning för allt och förväntar sig privilegier, möter företrädarna från SDU som aldrig fått något gratis eller förväntat sig ett öre i lön. Detta är nämligen vår nästa generation av folkvalda.


/ J.H


lördag 9 november 2013

Min första SVT-intervju

Jag blev intervjuad av SVT för första gången i torsdags kväll. Det handlade då både om SD Västerbottens kommande "inlandsturné" och om SDUs verksamhet i länet efter att vi i oktober blev officiellt godkända som ett interimsdistrikt.


Tidspressen och min brist på erfarenhet till trots kändes det ändå som att det gick rätt bra men jag lärde mig samtidigt väldigt mycket till nästa gång. 

De som är intresserade av att se intervjun kan se den i Västerbottensnytt nu på måndag kväll.

/ J.H

torsdag 29 augusti 2013

Helgen i Sölvesborg

Nu är jag hemma igen efter en mycket trevlig och givande helg i Sölvesborg tillsammans med parti- och förbundsvännerna. Lyckades bli av med flygrädslan och jobbade även på ballongfobin när jag var borta. Drog även på mig en förkylning men det var det värt.


Min väska lyckades engagera en stor skara människor när den "försvann" precis innan Jimmie Åkessons sommartal. Även om jag just då var på gränsen till ett sammanbrott var det fantastiskt att se hur mycket energi för mig tidigare okända människor var redo att lägga ner på att försöka hitta den. Den kom iaf till rätta till slut så allt löste sig.

Festen efter talet var underbar, fullt med fantastiska människor och intressanta samtal hela natten, både i slottslängorna och "hemma" på gillet där vi under helgen även hade flera intressanta utbildningar. På söndagen fick jag skjuts av SD Stockholm (stort tack till Linus!) och på måndagen tog jag flyget hem därifrån.

Nu ligger jag här hemma och försöker bli frisk innan skolan börjar på måndag...

/ J.H

onsdag 21 augusti 2013

Om Sveriges narkotikalagstiftningJag uttalar mig nu delvis som brukare och delvis i egenskap av politiker men det jag skriver står enbart för mig och detta är enbart mina egna åsikter. Det representerar inte nödvändigtvis resten av SD/SDU och dessa organisationers ståndpunkter i frågan. 

Jag vill även klargöra att jag inte heller skriver detta ur någon form av "drogliberalt" perspektiv, för det är verkligen inte ett sådant samhälle jag förespråkar. Jag anser att vi behöver en reglerad, men icke-moralistisk, narkotikapolitik som inte inskränker människors rätt till snabb och adekvat vård när sådan är nödvändig.

Min åsikt baseras främst på vår nuvarande (tyvärr mycket förlegade) lagstiftning och de problem jag kan se som ett resultat av denna. Vi har i dagens Sverige en mycket moralistisk syn på narkotika, en rest från de åtgärder som infördes i slutet på 70-talet för att komma till rätta med den tidens narkotikaproblem. Idag utgör dessa åtgärder i sig själva ett problem, främst då det kommer till förskrivandet av redan godkända (samt godkännandet av nya) idag narkotikaklassade läkemedel och deras användning.

Ett exempel är ett relativt nytt smärtstillande läkemedlet mot cancersmärtor (länk till källa kommer senare) som innehåller ett ämne från cannabisplantan. Detta ämne är dock inte någon av de komponenter som ger användaren någon form av "kick" eller euforisk effekt och dessa kan inte heller extraheras ur medicinen, vilket gör att missbruksrisken för denna medicin får anses vara mycket liten. Medicinen har visat sig vara mycket effektiv vid svåra smärtor orsakade av långt gången cancer och den patenterades för flera år sedan. 

Har då svenska cancerpatienter idag tillgång till detta läkemedel? Nej. Varför då, pga vår ökänt krångliga byråkrati? Nej - för att cannabis, och dess beståndsdelar sedan en lag som trädde i kraft på 1970-talet (ja, för 40 år sedan) räknas som en form av grov narkotika, vilket gör produkten i stort sett omöjlig att införa på den svenska marknaden, oavsett dess nytto- vs. missbrukspotential.

I klartext: vi ser hellre folk lida än att godkänna ett effektivt läkemedel med en beståndsdel från samma växt som används för att framställa hasch/marijuana - trots att likheterna substanserna emellan slutar där (och trots att missbrukspotentialen av den nämnda cancermedicinen är närmast obefintlig).
Skamligt enligt mig.

Missförstå mig rätt nu. Jag är inte någon haschtomte som står och skriker om att "legalisera det". Jag är medlem i SDU - inte CUF. Men någon måtta får det väl ändå vara?

Detsamma gäller mediciner mot svårbehandlad ADD/ADHD (och även narkolepsi) eller människor med dessa diagnoser som svarar dåligt på behandling med metylfenidat. Idag krävs det en årlig, personlig licensansökan till Läkemedelsverket för att en person med ADD/ADHD ska få möjligheten att pröva det som i USA är förstahandsalternativet vid ADD/ADHD - dexamfetamin. (Den välkända amerikanska ADHD-medicinen Adderall består t.ex till 75% av dexamfetamin.)

I Sverige behöver man dessutom ha prövat alla förstahandsalternativ (Concerta, Ritalin, Medikinet och Strattera) upp till maxdos eller upplevt "oacceptabla biverkningar" innan en licensansökan gällande Metamina ens kan bli aktuell. Detta är en process som kan ta mycket lång tid och som förmodligen är mycket slitsam, inte minst psykiskt, speciellt då dessa "godkända" preparat till mångt och mycket fungerar på liknande sätt (möjligtvis bortsett från Strattera).

Det svenska namnet för dexamfetamin är Metamina och tillverkas i Sverige. Det har ingen fysisk bipackssedel och de som tar medicinen behandlas som om medicinen vore helt ny på marknaden, som om dess biverkningar vore okända. Detta är rent utsagt löjeväckande då det länge (i 30+ år!) har forskats kring denna substans i USA och dess verkan på både vuxna och barn med och utan ADD/ADHD. 

Dexamfetaminets biverkningsprofil är betydligt mindre slitsam på hjärt- och kärlsystemet och personer som tar dexamfetamin upplever mindre huvudvärk, sömnstörningar, ångest, darrningar, muntorrhet och muskelspänningar än de som tar metylfenidat. Ändå envisas vi i Sverige med att licensbelägga Metamina medan vi nu i stort sett släppt metylfenidatet fritt - endast pga att dexamfetamin klassas som en "tyngre" drog.

Ett annat problem, som i viss mån kan tjäna till att förklara den nuvarande maktelitens motvilja mot att förändra den nuvarande lagstiftning som jag nämnde tidigare, är den mycket bristfälliga uppföljning och utvärdering som sker i samband med utskrivning av narkotikaklassade läkemedel. Det finns idag en utbredd tradition av att läkare fortsätter att förnya recept, ibland i åratal och i vissa fall decennier, utan att någon ordentlig utvärdering av medicinens verkan utförs. 

Att denna läkemedelskultur lätt leder till läkemedelsberoende hos denna patientgrupp borde egentligen inte förvåna någon. Det vore snarare förvånande om en majoritet av dessa patienter inte utvecklade någon form av fysiskt eller psykiskt beroende (även vid terapeutiska doser) efter ett antal månaders eller års bruk av i övrigt hårt reglerade, narkotikaklassade substanser.

Preparaten som skrivs ut tenderar att vara sådana som främst rekommenderas för korttidsbehandling i akuta stadier av sjukdom eller som understödjande behandling under kortare perioder vid kronisk sjukdom (t.ex bensodiazepiner och svagare opioida smärtstillande medel) . Undantag från detta är de läkemedel som används vid långtidsbehandling vid neuro-/psykiatriska tillstånd som exempelvis ADHD eller som kraftig ångest- och smärtlindring vid livets slutskede (exempelvis centralstimulantia och mycket starka smärtstillande mediciner).

Samtidigt är det mycket svårt för någon som är i behov av att få något snabbverkande, lugnande (t.ex bensodiazepiner) utskrivet endast för korttidsbehandling - vilket ju faktiskt är precis det de är avsedda för! Det fick jag erfara när jag nyligen insåg att jag faktiskt behövde söka farmakologisk hjälp för min flygrädsla. Hur detta går ihop har jag mycket svårt att förstå...

Denna dubbelmoral är minst sagt märklig och får Sveriges läkarkår (och politiska elit) att framstå som mycket splittrad i frågan om dagens uråldriga narkotikalagstiftning. 

Vad vill de egentligen åstadkomma? Vad är målet? Finns det ens något? Jag väntar spänt på en förklaring till varför det ser ut som det gör trots de uppenbara paradoxerna och problemen med det nuvarande systemet.

Göran Hägglund, kanske känner du för att svara? 

/ J.H

fredag 9 augusti 2013

En natt i min egen säng

Nu har vi efter många om och men äntligen fått våra nya tapeter så att vi kan sluta leva i våra flyttkartonger! 


Det här måste firas! Tyvärr stängde Systemet för flera timmar sedan men vi har nog någonting här hemma, lite avslagen läsk eller kaffelikör eller vad som helst. Inatt kommer jag att kunna sova i min egen säng igen, vilken känsla!


Igår var det möte med SD Västerbotten i underbart vackra Lycksele. Vi diskuterade lite inför kyrko-, kommun- och landstingsvalen och jag fick även sitta med som adjungerad vid det efterföljande styrelsemötet. Jag, vice samt ordinarie distriktsordförande för SD Västerbotten bytte sedan snabbt några ord innan vi skildes åt och begav oss hemåt först framåt midnatt.

Utsikten från rummet där vi höll till var helt fantastisk:


Om tre veckor kommer våra kattungar att födas, vilket till mitt stora förtret krockar med SDUs sommargille i Sölvesborg. Väldigt tråkigt. Jag hade verkligen sett fram emot att åka i år men det blir för tajt inpå och sambon klarar inte av att vara hemma själv om något skulle gå fel.

Jag skulle så gärna ha velat åka (även om det hade varit krångligt och dyrt) och träffat de andra SDU:arna, minglat och fått en signerad kopia av Jimmies bok. Men det kommer väl fler tillfällen antar jag... Kanske skulle jag kunna få någon att köpa den åt mig och sedan posta den hit upp? 

Ibland känner man sig verkligen frånkopplad från resten av SDU när man bor här uppe i den illröda obygden. Det har varit ett rätt ensamt jobb hittills. Samtidigt är det ju faktiskt just här, där vårt väljarstöd är som allra svagast, som vår närvaro behövs som mest. 

Kan jag då genom mitt engagemang hjälpa till att höja vår lägstanivå och därigenom hela förbundet - och i längden partiet - så är det värt alla uppoffringar.

/ J.H

torsdag 8 augusti 2013

Intervjuad i väntan på SDU-styrelsens beslut

Idag har jag pratat med två journalister, en från Folkbladet och en från Västerbottens-Kuriren (samma person som skrev den förra artikeln om mig och SDU Västerbottens eventuella bildande i våras). Det blir förmodligen en notis i VK under morgondagen och några citat i Folkbladet i slutet på augusti/början på september då det skulle göras ett reportage om de olika ungdomsförbundens aktivitet här i Västerbotten.

Att få lite exponering i media skadar ju verkligen inte medan vi väntar på att bli godkända av förbundsstyrelsen och därmed bli ett officiellt interimsdistrikt. Efter mitt lilla sommaruppehåll från bloggen kanske en liten uppdatering gällande hur situationen för SDU Västerbotten ser ut just nu skulle vara på sin plats?

Nu har alla nödvändiga möten hållits, alla poster tillsatts (ordförande, vice ordförande tillika sekreterare, samt övriga ledamöter i styrelsen) och alla protokoll skrivits och undertecknats enligt stadgarna. Jag ringde t.o.m och frågade om råd under mötets gång då jag blev osäker. Hellre det än att chansa och eventuellt göra ett misstag som skulle ha kunnat resultera i att beslutet eller kanske hela mötet ogiltigförklarades.

Nu är iaf alla papper inskickade och vi inväntar svaret från förbundsstyrelsen. Jag återkommer och uppdaterar här i samma stund som jag får veta om vi har blivit godkända eller inte. Håll tummarna, allihop!

/ J.H

tisdag 9 juli 2013

Imorgon!

Imorgon hämtar jag vår lilla docka! :)Jag har väntat på den här dagen i tre månader nu och jag längtar efter att äntligen få träffa henne IRL. 

Jag och Chelsea (som tog sitt körkort igår!) kommer att behöva åka härifrån rätt tidigt för att först hinna åka till Gislaved och för att jag sedan ska hinna ta tåget till Stockholm som går kl 14:30. 

Det har varit skönt att få lite lugn och ro här nere i Småland. Idag har vi badat, färgat varandras hår, gått på promenad med Chelseas hund och besökt traktens bilkyrkogård.

Jag kommer att sakna min bästis när jag åker. Önskar att vi inte bodde ett halvt land ifrån varandra.

/ J.H

lördag 6 juli 2013

Almedalen 2013

Det blev inte alls ett inlägg om dagen under Almedalsveckan. Jag vet faktiskt inte varför men just i år känns det som om det inte hände så många stora grejer som var värt att varken blogga eller twittra om, något jag även hörde andra säga. Här kommer iaf en liten sammanfattning av veckan.

Jimmie Åkessons tal var väldigt bra (som vanligt) men inte hans bästa enligt mig, även om vissa delar av det verkligen stod ut. SDUs kick-off var välbesökt och vi var aktiva nästan hela veckan. Vi hade även tid att boka in en del sociala och kulturella aktiviteter det här året, något som jag ser som väldigt positivt.


Det har varit en massa tal om vad som skulle bli "snackisar" hela veckan men vad har vi snackat om egentligen? Att Özz Nujen och Mona Sahlin inte gillar SvP och att de i sin tur inte gillar varken Mona eller Reinfeldt? Det känns ju inte som helt dagsfärska nyheter...

Jag vill på inget sätt hävda att årets Almedalsvecka skulle ha varit händelselös eller tråkig, den har varit kul, däremot är det som gjort den kul och händelserik inte sådant som varit så kul att skriva (eller läsa) om. Det har mest varit möten med andra, konversationer och informella tillställningar.

En sak som jag däremot inte skrivit om här i bloggen men som kan vara av intresse rent politiskt är att jag talade på mitt första torgmöte under Almedalsveckan. Jag pratade om SDUs socialpolitiska program, främst våra satsningar vi vill se inom barn- och ungdomspsykiatrin, behovet av en utökad mellanvård inom vuxenpsykiatrin och om hur vi kan underlätta för funktionshindrade i vardagen.

Dessutom fick jag chansen att delta i en debatt om ungas psykiska ohälsa med bl.a Barnombudsmannen och Kattis Ahlström, samt ordförandena från de övriga ungdomsförbunden. Det var självklart otroligt kul och givande.

Nu är jag tillbaka på fastlandet igen och besöker Chelsea. Om några dagar ska jag hämta en kattunge i Gislaved, sedan åker jag upp till Stockholm och därefter hem till Umeå.

/ J.H

måndag 1 juli 2013

Almedalen 2.1


Jag vaknade relativt sent idag efter en lång natts festande efter kick-offen. Nu på förmiddagen har vi handlat och grillat lite, sedan tog jag taxi in till stan för att titta på "partiledardebatten" med ungdomsförbundens ordföranden. 

Nu sitter jag nere i hamnen och äter glass och väntar på de andra och på att Jimmie Åkessons partiledartal ska börja kl 19.

/ J.H

söndag 30 juni 2013

Almedalen 1.1

Klockan 02:45 i natt kom jag fram till Visby och just nu befinner jag mig i ett hus där några av SDs representanter bor. Jag har bara sovit två timmar men är inte trött än.


Klockan 17 har SDU kick-off med våra internationella gäster från bl.a Frankrike och Österrike. Det ska bli väldigt trevligt och jag är glad att jag bokade om resan så att jag hann komma i tid till detta event.

/ J.H

lördag 29 juni 2013

Nästan ett blogginlägg


Om några timmar (när jag har täckning igen), sitter på färjan nu, ska jag börja blogga varje dag som jag är i Almedalen. Jag lovar. 

Jag börjar så fort jag kommer fram till Visby, runt kl 02:45. :)

/ J.H


fredag 21 juni 2013

Glad midsommar!

Trevlig midsommar allihop!


Jag firar dagen med fästmannen och svärföräldrarna i deras stuga utanför Skellefteå och har ingen täckning alls. Så det kommer nog inte bli fler uppdateringar förrän på söndag.

Ha en trevlig helg!

/ J.H

torsdag 20 juni 2013

SDU Västerbotten är på gång!

Nu har kallelsen gått ut till mötet där första steget mot att bilda SDU Västerbotten kommer att tas. Vi kommer då att välja den styrelse som ska leda distriktet fram till årsmötesperioden 2014. 


Jag ser verkligen fram emot detta. Det är nu det händer, det är nu SDU börjar rita om den politiska kartan även här uppe i norr. Jag är väldigt stolt över att i egenskap av kontaktperson ha fått representera detta blivande distrikt fram till nu. 

Nu ligger distriktets framtid i Västerbottens sverigevänliga ungdomars händer. Jag har fullt förtroende för dem och deras förmåga att fortsätta arbeta för att SDU Västerbotten ska bli ett officiellt distrikt.

SDU är ju faktiskt inte vilket ungdomsförbund som helst. Vi har mer makt än vad många vill erkänna. När vi ler och spelar schlagermusik på stan får våldsvänstern panik. Bara genom att visa oss kan vi få folk att börja skrika, spotta och kasta smällare. 

Om man har förmågan att väcka så starka känslor hos sina motståndare så kan man även väcka så starka känslor hos andra och innerst inne förstår nog även våldsvänstern det.

Önska oss lycka till!

fredag 17 maj 2013

Semester i Stockholm

Nu har jag varit i Stockholm i snart två veckor. Det har varit väldigt kul att träffa familjen, släkten och vännerna igen.

Jag har inte gjort speciellt mycket, ett besök på Gröna Lund, två dagsresor till Uppsala och några familjemiddagar är ungefär det jag hunnit med. Vi har haft väldigt fint väder här nere, lite sol varje dag.

Jag håller just nu på och planerar för SDU Västerbottens uppstartsmöte som förhoppningsvis kommer att hållas innan sommarledigheterna.

/ J.H

lördag 27 april 2013

Möte med blivande SDU Västerbotten

Idag anordnades det första mötet med det blivande SDU Västerbotten här i Umeå.

Dagens möte var ett informationsmöte där vi gick igenom stadgarna och de olika posterna inom en distriktsstyrelse, samt presenterade oss själva. Vi gick även igenom vad som krävs för att vi i Västerbotten ska kunna bilda en interimstyrelse som kan leda distriktet fram till nästa ordinarie årsmöte.

Mötet hade fem deltagare som alla var intresserade av att delta aktivt i styrelsearbetet så förutsättningarna för att få ihop en styrelse redan i sommar ser nu mycket goda ut.

Jag är väldigt nöjd med hur mötet gick och planerar nu inför distriktets bildandemöte. :)

/ J.H

torsdag 25 april 2013

Studiebesök

Om en timme ska jag på studiebesök. Vi ska träffa personen som är ansvarig för stadsplaneringen gällande Kvinnohistoriskt museum.

Det ska bli rätt intressant. Jag är faktiskt inte helt insatt i vad som krävs för att starta upp en verksamhet av det slaget så det ska bli kul att höra lite mer om det.

/ J.H

Tillbaka igen

Det blev ett ganska långt uppehåll där. Jag har varit upptagen med skolan, katterna och ansökningar både för parningstillstånd (jag håller ju på med kattavel) och till höstens utbildningar.

Min förhoppning är att kunna gå en lärlingsutbildning med inriktning på djurvård. Då kan jag inom ett år jobba med sällskapsdjur, antingen på djuraffär/-klink eller på något hunddagis/kattpensionat.

Vi kommer även att få hem en ny kattunge i juli och det är självklart något jag ser fram emot och längtar till.

Inom politiken går det också framåt! Förra lördagen hade vi ett möte med SD Umeå. Många bra förslag, idéer och motiverade människor. Känns riktigt bra. :)

Snart är det även dags för SDU Västerbottens första möte. Håller tummarna för att allt ska gå bra även där.

(Ska börja uppdatera mer regelbundet igen från och med nu.)

/ J.H

torsdag 11 april 2013

Filosofi och lagstiftning

Jag har suttit och läst lite ikväll. Dels lite om teoretisk fysik (bara för att det är kul) men även denna artikel om John Nash och Fångarnas dilemma, vilket påminde mig om den här artikeln av Nathan Shachar om frihet och godhet.

Vi människor tjänar på att jobba tillsammans, mot gemensamma mål. Ensamma tjänar vi bara oss själva och ofta inte ens det, vilket Fångarnas dilemma illustrerar på ett utmärkt sätt. Vi vet detta och ändå går vi i fällan gång på gång. Vi behöver lagar som ser till att vi slipper ställas inför den här typen av dilemman.

När det kommer till att göra det vi tror är bäst för oss själva (även om alla, inklusive vi själva, förlorar på det i längden) eller det som är bäst för alla men sämre för oss själva just nu (även om alla, inklusive vi själva, vinner på det i längden) kommer vi nästan alltid att välja själviskt. Ibland med rätta, det är inte alls fel att vara självisk i vissa frågor, särskilt inte om man också samtidigt tar hänsyn till andra parters intressen.

Problemet med själviska val uppstår när varken vi själva eller andra vinner på det. När det vi gör motverkar våra egna syften. Det är i sådana lägen vi behöver riktlinjer och i vissa fall lagstiftning som verkar förebyggande mot att dåliga beslut tas och att bra beslut förhindras.

Vi har informationen vi behöver eller vi delar i alla fall ut Nobelpris till dem som kommit på teorierna. När ska vi omsätta dessa i praktiken? Eller snarare, när ska vi applicera dessa teorier även inom det politiska arbetet?

/ J.H

onsdag 10 april 2013

Skrivande

Idag fick jag feedback på alla texter som jag hittills lämnat in skrivandekursen, fick särskilt mycket beröm på Newsmill-artikeln om tidiga betyg. Jättekul! :)

Måste bada lillkatten igen innan utställningen, inte riktigt lika kul. Allt annat är fixat till dess iaf. Bara att hålla tummarna nu och invänta lördag...

Mitt Blogg100-projekt misslyckades tyvärr. Det är väl bara att acceptera att jag inte är en sådan som bloggar exakt varje dag.

/ J.H

lördag 6 april 2013

Prokrastrinering och Almedalen


Idag har jag faktiskt inte pluggat någonting. Jag har gjort massor av saker men jag har skjutit upp pluggandet, halvt medvetet. Behövde en dags helg.

Jag har fixat så att allt är färdigt med boendet på Gotland inför Almedalsveckan med SDU och jag köpte nya strumpbyxor och jeans på rean som jag hittade när jag var inne i stan. Jag har fixat med lillkattens päls och packat i ordning inför utställningen, samt tömt två flyttlådor med saker och sorterat min garderob.

Imorgon ska jag verkligen göra färdigt skolarbetet som jag skulle ha gjort idag och dessutom ringa en uppfödare med en avelshane.

/ J.H

Uppe kl 03?

Vet inte varför jag fortfarande är uppe såhär sent? Jag borde nog gå och lägga mig egentligen.
Istället sitter jag uppe och skickar kallelser och skriver på skolarbeten och, ja, bloggar också. Tydligen.

Nej, nu måste jag sova, på riktigt.
Natti natt, bloggen.

/ J.H

fredag 5 april 2013

Kattmat och bankbyte

Har städat halva lägenheten idag (halva är ju fortfarande belamrad med flyttkartonger i väntan på tapeterna), köpt 10 kg kattmat och bytt bank. Dessutom blev jag färdig med artikelanalysen, ska bara finslipa formuleringarna imorgon när jag är pigg och nyvaken och sedan skicka in den.

Det går bra med resten av skolarbetet också, är färdig med ungefär hälften av det jag ska göra med en tredjedel av tiden kvar men jag är en sådan som presterar mycket bättre under press. Har fixat lite med lillkatten också inför utställningen och nu har vi även ordnat med skjuts dit.

/ J.H

onsdag 3 april 2013

Påsklov

Jag hade tänkt att jag skulle ta lite påsklov från bloggandet men nu hoppar jag in och skriver lite här ändå.

Jag måste säga att jag blir väldigt glad av alla era kommentarer, det är väldigt stärkande. Dessutom känns det väldigt kul att nå ut till så många och olika människor. :)

Idag fick jag hem boken Älskade fascism av Henrik Arnstad. Det ska faktiskt bli intressant läsning.

Jag har redan många bra argument mot Arnstads teori att SD skulle vara ett "skolexempel på fascism", men jag ska vara snäll och faktiskt läsa boken först. Om inte annat kanske jag faktiskt lär mig ett och annat om fascismen under tiden.

/ J.H

måndag 1 april 2013

Pluggande

Idag har jag jobbat med skoluppgifterna jag fått den här veckan, bl.a en artikelanalys av Jasenko Selimovics svar på Jonas Hassen Khemiris "Bästa Beatrice..."-artikel.

/ J.H

lördag 30 mars 2013

Påskafton


Jag vaknade tidigt imorse och kokade ägg och kaffe åt sambon. Nu har vi haft påskäggsjakt, solen skiner, snön smälter och det verkar bli en fin påskafton. :)

Noterar dock till min besvikelse att det inte blev några påskkäringar i år heller. Jag har i hela mitt vuxna liv inte fått påhälsning av några påskkäringar (inte heller av några Halloween-firande barn, så det är väl något som berott på att jag har bott i lägenhet).

När jag var i skolan härom dagen kom det däremot förbi en grupp utklädda dagisbarn och delade ut godis, vilket blev mycket uppskattat. Just att "gå påskkäring" minns jag att jag tyckte om som barn, speciellt att rita egna små kort och dela ut dem, så jag vill självklart hjälpa till att upprätthålla denna tradition.

Än en gång, glad påsk till er alla!

/ J.H

fredag 29 mars 2013

Långfredag

Ikväll är det filmkväll med sambon. Vi ska se "Jägarna"-filmerna, som jag ännu inte sett trots att jag bott i Norrland i över ett halvår.

Glad påsk på er alla!

/ J.H

Mångkultur


Definitionen av uttrycket "mångkultur" brukar ibland vara lite luddig. Ibland tolkas det att betyda detsamma som "flerkulturell", d.v.s "flera kulturer representerade i samma land/stadsdel/skola/idrottshall", ibland tolkas uttrycket snarare som "multietnisk".

För mig har uttrycket snarare betydelsen "ett land/samhälle/basketlag där alla kulturer ges samma status och där det alltså inte finns någon bestämd majoritetskultur". En form av kulturell kommunism alltså, något som jag vänder mig starkt emot.

Jag anser självklart att i Sverige bör svensk kultur vara norm, liksom japansk kultur är norm i Japan. Att ha åsikten att Sverige bör ha en majoritetskultur och alltså inte vara mångkulturellt kan ju lätt tolkas som "rasism" om man tolkar mångkultur att betyda multietniskt, men det är alltså inte så jag brukar eller i framtiden kommer att använda ordet.

(Och innan någon invänder mot eller ondgör sig över citationstecknen i föregående mening: detta inlägg grundade sig i en kommentar om Japan och japansk kultur - titta på deras invandringspolitik. Nej, jag anser inte att Japan per definition är ett rasistiskt land.)

Skolstart och besöksrekord

Sådär ja, då var första dagen i skolan avklarad! Det gick bra och nu har jag fått massor av uppgifter till vecka 15 (läser ju på distans). Det känns som att kurserna kommer att passa mig väldigt bra. :)

Bloggen har haft otroligt många sidvisningar sedan artikeln i Västerbottenskuriren publicerades. Jag hoppas att detta kan leda till att ytterligare några ungdomar här i Västerbotten vågar ta steget till att faktiskt bli medlemmar i SDU.

Alla under 30 år som delar våra värderingar är välkomna och medlemskapet är självklart gratis.

/ J.H

torsdag 28 mars 2013

Första skoldagen

Idag är första dagen i skolan för mig. Nu ska jag bara hitta till rätt sal...

/ J.H

onsdag 27 mars 2013

Intervju i Västerbottenskuriren

Nu får vårt nya distrikt publicitet, på gott och ont, då det just nu skrivs en artikel om oss i Västerbottenskuriren. Jag blev uppringd två gånger och fick frågor både om mitt eget liv i politiken och om bloggandet, om hotbilden mot oss som engagerar oss politiskt, om det nya distriktet och möjligheterna att växa i Västerbotten.

Förutsatt att det som faktiskt trycks speglar frågorna som ställdes så kan det bli nog en bra och balanserad artikel. Journalisten var väldigt trevlig, trots att jag lät lite skeptisk innan jag visste vad han ville prata om.

/ J.H

tisdag 26 mars 2013

SDU Västerbotten

Jag håller just nu på att boka lokalen för SDU Västerbottens första informationsmöte och så fort det är färdigt ska jag skicka ut en kallelse till medlemmarna i distriktet.

Känns skönt att veta att det bara är att köra på nu. :)

/ J.H

måndag 25 mars 2013

Segregerande valfrihet

Nämen titta, jag har faktiskt stöd för min tidigare misstanke om att det fria skolvalet segregerar svenska skolor. Det är inte alltid kul att ha rätt...

/ J.H

Felprioriteringar


Jag hörde för ett tag sedan talas lite kort om CSN:s hemutrustningslån och har sedan dess undrat över vad exakt dessa är och hur mycket de kostar skattebetalarna.

Nu snubblade jag över denna artikel i DN. Märk väl att skribenten inte verkar tycka att summan han nämner, 82 efterskänkta miljoner på bara 3 år, är något som ens är värt att notera.

Detta är alltså 82 miljoner kronor som hade kunnat gå till att förbättra den havererade äldrevården, barnomsorgen eller sjukvården.

Det hade kunnat resultera i ett tillskott på 27 miljoner per år för dessa verkligt nödvändiga verksamheter som ju redan idag går på knäna, eller varför inte i en rejäl skattesänkning för Sveriges alla fattigpensionärer?

Jag kommer aldrig att förstå hur de som bestämmer idag väljer att prioritera och därför kommer jag också att ägna mitt liv åt att jobba för en förändring.

/ J.H

Förändring. Framåt.

För en stund sedan gick jag och sambon ut för att slänga våra tidningar i pappersinsamlingen som ligger i det låsta soprummet nere på gården. Utanför soprummet ligger en öppen soppåse som någon verkar ha rotat igenom.

Sambon suckar lite över hur "något pucko" inte verkar kunna slänga soporna rätt, sedan ser han att det är våra sopor. Jag blir lite illa till mods. Varför har någon gått igenom våra sopor? Var det med "flit"?

När sambon öppnar dörren ser han att resten av våra soppåsar, och en del andras, ligger utspridda över golvet inne i soprummet. Kanske är det bara någon som varit inne och rotat. De måste ha det tufft, det blir ju fortfarande väldigt kallt om nätterna här uppe.

Oron för att det ska vara någon rubbad person som varit framme släppte direkt, men tanken fanns kvar. Delvis beror det på vad jag fick höra, eller snarare upplevde på årsmötet igår.

Stämningen när man talade om att företräda partiet utåt var nämligen en helt annan än i Stockholm. Den påminde om vad jag upplevt i Norrbotten men där trodde jag att det berodde på att det var ungdomsförbundet det handlade om (vilket innebär att allt arbete är ideellt).

Ingen ville göra det, trots att vi förmodligen kommer in i både kommun och landsting till nästa val. Det sågs av majoriteten som en högrisksituation, något obehagligt som man helst undvek om man kunde.

Jag kände så väl igen rädslan, som var genuin och som jag själv också känt, från när jag själv först engagerade mig i SD och SDU. Jag förstår den, även om jag numera vet att det aldrig är värt det att låta rädslan hindra en från det man vill göra för partiet. Den största skillnaden är att det var snart tre år sedan jag kände den.

År 2010-2011, det var då jag oroade mig för att få en yxa i dörren eller att bli nedslagen på öppen gata. Jag har också varit rädd när vi varit omringade av rök, sirener och skrikande horder av vänsteraktivister, även om jag inte visat det. När vi behövt söka skydd bakom murar av polisbilar, hästar och helikoptrar.

Skillnaden är att då har vi varit flera och vi har alltid haft rätten på vår sida. Människor har velat lyssna på vad vi haft att säga men hindrats av våra motståndare och det har motiverat oss ännu mer, fått oss att svetsas samman och trotsa vår rädsla.

Att samma rädsla lever kvar flera år senare bevisar inte bara hur långt vi har kommit i Stockholm och södra Sverige, det visar också att kampen inte är över än. Inte på långa vägar. Här i Västerbotten har den ju knappt börjat. Här finns en stark utomparlamentarisk vänster och en syndikalistfalang med starkt inflytande.

Nu börjar alltså mitt nästa uppdrag, att väcka liv i den sverigedemokratiska rörelsen i Umeå och resten av Västerbotten. För mina krafter och min vilja att förändra är inte heller slut. Inte på långa vägar.

/ J.H

söndag 24 mars 2013

Vardag

Idag har det inte hänt speciellt mycket. Dagens höjdpunkt var när grannarna kom ner och ringde på för att påpeka att sambon hade glömt tömma torktumlarfiltret(!) i tvättstugan. Jag har diskat lite och fått reda på att mina kurser inte börjar imorgon utan först på torsdag. Inte världens mest spännande dag med andra ord.

/ J.H

lördag 23 mars 2013

Årsmöte med SD Västerbotten

Årsmötet idag gick bra. Jag pratade mycket med de övriga medlemmarna i Umeå på vägen till och från Lycksele och vi planerar nu att starta upp en lokal arbetsgrupp i Umeå.

Jag skriver mer imorgon, just nu är jag jättetrött. Ska bara äta middag, sätta på en film och somna.

/ J.H

fredag 22 mars 2013

På väg mot Lycksele

Idag vaknade jag innan väckarklockan klockan 7 på morgonen. Det brukar bli så när jag ska upp i tid till något viktigt.

Jag ska snart åka in till stan för att samåka till SD Västerbottens årsmöte i Lycksele tillsammans med representanterna från Umeå.

Twittrar från mötet och uppdaterar bloggen efteråt.

/ J.H

Jpop och lamphämtning


Min fästman ligger helt däckad av antibiotika och smärtstillande så idag får jag åka in till stan själv för att hämta vår nya lampa till hallen.

Vi har "tvingats" leva i stort sett i ett halvmörker i över en månad nu medan vi har väntat på att lampaffären skulle få in modellen vi ville ha men nu har den äntligen kommit.

Medan jag sitter här på bussen lyssnar jag på lite gammal (eller gammal för mig iaf) sockersöt japansk pop som jag nästan hade glömt bort att jag älskar. Just nu är det Kanas "Papichan" som spelas.

/ J.H

Skolstress

På måndag börjar jag skolan igen, vilket ska bli jättekul. Däremot startar tydligen båda mina kursintroduktioner med bara fem minuters mellanrum så jag måste ta kontakt med lärarna i förväg för att få all information. Suck...

/ J.H

Maria Arnholm och härskartekniken

Den nya jämställdhetsministern Maria Arnholm kläckte i gårdagens Bar & Politik ur sig en blivande klassiker: "Sverigedemokraterna är patriarkatet upphöjt i politik. Det är män som hatar kvinnor."

Med dessa ord förtalar och kränker hon männen i partitoppen, samtidigt som hon förminskar och effektivt osynliggör alla de engagerade sverigedemokratiska kvinnor som varje dag aktivt bidrar till Sverigedemokraternas framgångar, både inom moderpartiet, kvinnoförbundet SD-Kvinnor och inom ungdomsförbundet.

Just osynliggörande är för övrigt den förstnämnda av Berit Ås fem berömda härskartekniker, något man tycker att en jämställdhetsminister, som kallar sig feminist, borde vara väl bekant med. Trots detta använder hon sig uppenbarligen själv av dessa tekniker utan skrupler när det passar hennes egna syften.

Att hävda att alla sverigedemokrater är män är direkt felaktigt, även när man talar om dem med höga positioner, då t.ex vår andra vice partiordförande är en kvinna. De flesta tjejerna som jag känner är relativt unga och har kommit in i partiet ungefär samtidigt som jag, runt 2010, eller senare.

Detta är i sig en förklaring till att de ännu inte innehar några höga positioner. Vi har ju faktiskt inte haft några val sedan dess så de har inte kunnat bli invalda någonstans, man kan ju inte bli nyvald under en pågående mandatperiod.

Inom ungdomsförbundet blir detta tal om manligt envälde ännu mer missvisande - i år är en tredjedel av alla distriktsordföranden unga kvinnor och i förbundet som helhet ligger andelen tjejer nu runt 25%. Nämnas bör även att SDU vid årsskiftet hade över 3000 medlemmar.

Att, som jämställdhetsministern här gör, helt avfärda dessa dryga tusentalet tjejers engagemang och övertygelse och t.o.m gå så långt som att hävda att de alla (i egenskap av kvinnor) är "hatade" av sitt moderparti och dess partiledning är oförsvarbart.

Jag skulle vilja kräva en förklaring och en ursäkt av Arnholm men jag misstänker att jag inte kommer få någotdera. Så jag får väl avsluta här med en stor diss till Maria Arnholm och en stor hiss till alla mina SD-Kvinnor och SDU-tjejer.

Vi finns visst och vi gör skillnad!
Kom ihåg att det är vattnet som aldrig slutar rinna som till slut urholkar stenen.

/ J.H

torsdag 21 mars 2013

Möte och utställning

Ikväll ska vi på vårt första möte på nya kattklubben. Det är "nybörjarkväll" för oss som precis ska börja ställa ut våra katter och vi ska ta med oss lilla Mei så att vi kan öva på hur vi ska bära fram henne till domaren och lita sådant.

Det ska bli kul att se vad det är för folk där också, förmodligen blir det bara en massa kattanter, men man vet ju aldrig. Jag tycker ändå att det är kul att få träffa lite nytt folk med samma intressen som jag själv. :)


Den första utställningen som vi ska ställa ut Mei på är här i Umeå helgen den 13-14 april. Det är rätt snart alltså. Vi har allting fixat och förberett: hon har fått sina vaccinationer och vi har både fixat ett specialsytt burskynke och tryckt upp visitkort för vår uppfödning.

Nu ska vi bara bada henne veckan innan utställningen och klippa hennes klor två dagar innan, sedan är hon helt färdig. Jag måste erkänna att i sådana här lägen är det rätt skönt att ha en korthårig katt. ;)

/ J.H

90-talisterna som inte kan läsa

Det vi ser nu är hur de årskullar som började grundskolan runt år 2000 inte längre klarar av de kunskapskrav som ställs inom den högre utbildningen, åtminstone inte de språkliga. Denna debattartikel i Uppsala Nya Tidning är skrämmande läsning.

Det handlar inte om elever med invandrarbakgrund (just i grammatik presterar invandrarelever ibland t.o.m bättre än dessa svenskfödda elever). Nej, detta är elever som alla har svenska som modersmål men som inte vet att en mening börjar med versal och avslutas med en punkt. Som inte vet vad ordet "inledning" betyder.

Det gäller inte heller elever med dyslexi eller andra inlärningssvårigheter. Man borde däremot nästan kunna klassa detta som ett "förvärvat inlärningshandikapp" då vissa p.g.a sin bristande läskunnighet behöver använda diktafon/andra hjälpmedel eller lyssna på inspelade föreläsningar för att ens klara av sina studier, då de inte bara kan läsa kurslitteraturen.

Nedskärningar, reformer, kommunaliseringar och fria skolval har i symbios fått forma dessa barns skolgång och nu ser vi det skrämmande resultatet - en generation av vuxna människor som efter 12 års skolgång i ett I-land fortfarande inte kan skriva och läsa tillfredsställande på sitt eget modersmål.

Detta är självklart något som jag har tagit upp i Utbildningsutskottet och som vi diskuterar där just nu. Barnen är vår framtid men det är en riktigt skrämmande utveckling vi ser här...

/ J.H

Årsmöte med SD Västerbotten

Nu på lördag, i övermorgon alltså, är det årsmöte med SD Västerbotten. Det blir första gången jag träffar de andra partimedlemmarna härifrån så det ska bli väldigt trevligt och intressant att få träffa dem.

Mötet kommer att hållas i Lycksele men jag får skjuts dit så även det praktiska verkar lösa sig. Det ska bli kul att se hur organisationen ser ut här uppe, jag har ju egentligen bara erfarenhet av moderpartiet i Stockholm.

Idag blev jag för övrigt väckt med frukost på sängen av min älskade fästman. Vissa dagar börjar helt enkelt lite bättre än andra. <3

/ J.H

onsdag 20 mars 2013

Superblond

Här kommer en bild på nya hårfärgen. :)


Jag ändrade mig igen efter att ha haft rosa-, lila- och turkos-slingat My Little Pony-hår i två dagar (bilderna försvann tyvärr i iPhone-kraschen) och bestämde mig för att färga det vitblont istället.

Jag har haft "vitt" hår, som egentligen är väldigt ljust lila, flera gånger förut och trivs med det. Visst, det kräver lite mer pyssel och omvårdnad än vanligt ljusblont hår men det är det värt. :)

/ J.H

SD-tjej ♥ vänsterkille

Min fästman och jag har inte alls samma politiska åsikter. Han är inte sverigedemokrat och har aldrig varit det heller, utan han är helt öppen med att han står långt ut till vänster politiskt. Han är alltså en sådan där som aktivt borde bekämpa "rasister" som jag.

Exakt hur han röstar vet jag inte (han är inte politiskt aktiv) men han har alltid stöttat mig i mitt engagemang och jag uppskattar verkligen hans stöd. Sedan ger han mig även pikar ibland, om någon i partiet sagt eller gjort något dumt eller om det är något han inte håller med om, men det kan jag ta.

Att jag är nationalist och socialkonservativ medan han är vänster (han är dock inte globalist, vilket är skönt) betyder däremot inte att vi har diametralt motsatta åsikter eller att vi inte kan tycka väldigt lika i många frågor, för det gör vi.

Vi tycker faktiskt oftare lika än vi tycker olika, även om det ofta finns skillnader i den ideologiska bakgrunden till varför vi har de åsikter som vi har.

Nu sitter vi framför varsin dator och lyssnar på musik. Fästmannen sköter Spotify och jag stör mig faktiskt inte ens på den vänsterorienterade musiken som strömmar ur högtalarna:

"Det måste finnas andra sätt att leva
I mina drömmar ser jag ett folk, enat..."


/ J.H

Almedalen


Jag håller på och bokar boende och resa till Almedalsveckan nu. I år bor jag nog Kneippbyns camping eller inneboende hos någon i Visby, som jag gjorde förra året.

Almedalen är en av årets absoluta höjdpunkter för mig. Det har blivit nu vad musikfestivalerna var för mig när jag var yngre, fast med fokus på politik istället för punk och synth. Jag har varit där varje sommar sedan 2011 och måste säga att det bara blir bättre för varje år. :)

Ser fram emot sommaren och längtar redan nu efter ännu en fantastisk Almedalsvecka tillsammans med både gamla och nya partivänner.

/ J.H

tisdag 19 mars 2013

Namnsdag

Idag är det förresten min namnsdag! :)

Egentligen är det ju Josef och Josefina som har namnsdag idag men det är ju samma namn som mitt rent etymologisk så jag har också alltid firat den 19/3.

/J.H

Kommunikationsplanen

Jag har, till viss del med anledning av de senaste uteslutningarna inom partiet, läst igenom vår kommunikationsplan igen.

Rätt så intressant läsning för dem som inte redan har läst den och det är ju alltid bra för oss aktiva att fräscha upp minnet lite, särskilt vi som bloggar/microbloggar eller på andra sätt är aktiva inom sociala medier.

Mycket som står i kommunikationsplanen kan tyckas vara självklarheter men jag tycker ändå att det är bra att ha något skriftligt att förhålla sig till. I övrigt tänker jag inte uttala mig om ämnet uteslutningar, vilka som berörts och varför. Det är inget som jag tänker kommentera, inte ens privat, så ni behöver inte fråga mig om det.

Lite mer positiva nyheter är att bloggen, trots att jag varit så inaktiv de senaste dagarna, snittar 70-75 sidvisningar om dagen just nu. Helt sjukt ju. <3

Mer negativt är att jag har extremt ont i axeln/ryggen men jag har ingen aning om varför. Har väl sovit konstigt eller suttit fel... Ska ta en Alvedon, en kopp kaffe och sedan en kort promenad och se om det kanske hjälper lite.

/ J.H

måndag 18 mars 2013

iPhone-krasch

Idag dog min älskade iPhone efter två år, därav min frånvaro på de sociala medierna och bloggen.

För att göra saken värre så kunde iTunes inte hitta min iCloud-kopia så nu har jag en helt ren telefon, bortsett från de flesta telefonnumren (som låg sparade på SIM-kortet).

Har en halvårsgammal synkronisering på min gamla MacBook men jag funderar på att strunta i den och börja om från början istället...

/ J.H

söndag 17 mars 2013

Slut

Nu har vi flyttat ut precis allting ur sovrummet och köket in till vardagsrummet. Dessutom har jag lyckats installera skrivaren (det tog bara 5 min, så jag känner mig nöjd både med mitt köp och mina skills).

Jag är helt slut nu. Ska bara ligga i sängen, som vikarierar som soffa, resten av kvällen.

/ J.H

Renovering

Imorgon kommer hantverkarna och byter resten av golven i lägenheten så vi har spenderat dagen med att bära in alla möbler i vardagsrummet. Nu har vi tagit en paus och kollar på torsdagens "Lyxfällan".

Jag skulle egentligen varit på SDU Norrbottens årsmöte idag men då fästmannen opererade tån och inte kan gå ut med hundarna fick jag stanna hemma. Hoppas att allt gick bra för de som var där.

/ J.H

lördag 16 mars 2013

SDU Västerbotten

Jag har skrivit till SDUs ordförande Gustav Kasselstrand om att starta upp distriktet SDU Västerbotten och fått grönt ljus. Allt är inte helt klart ännu, det är fortfarande oklart om några andra är intresserade av att hjälpa till, men det är i alla fall på gång nu.

Jag kommer även att ta upp detta med SD-organisationen här i Västerbotten, som jag haft bra kontakt med hittills, vid årsmötet nästa vecka så att även de kan skicka SD-medlemmar som även är potentiella SDU-medlemmar till oss fr.o.m nu.

Det ska bli jättekul att få engagera sig i SDU igen, det känns som att det var länge sedan, trots att jag ju ändå varit aktiv på mitt sätt sedan jag flyttade från Norrbotten. Det är ju ändå en helt annan sak att vara aktiv IRL, vara på möten och faktiskt träffa människor. Det är det jag vill göra.

/ J.H

Ny dator!

Igår fick jag min fästmans laptop, en helt ny Toshiba. Bara sådär.
Världens finaste kille. <3

Så nu slipper jag uppdatera bloggen från mobilen hela tiden och jag kan lägga in riktiga bilder från digitalkameran istället för mobilbilder. Och så kan jag skriva och fylla den med hur mycket musik jag vill såklart. :)

/ J.H

fredag 15 mars 2013

Hemma

Jag kom hem till Umeå vid 7-tiden imorse, tåget kom i tid och allting. Har tydligen varit saknad av både mannen och djuren också.

Sambon har opererat stortån idag så jag får ta hand om honom lite extra nu och gå ut med hundarna och så.

Imorgon ska vi in till stan och fika med svärmor och svägerskan, sedan ska jag hämta ut skrivaren och min nya hårfärg på posten.

Nu blir det skräckis-filmkväll och fredagsmys. :)

/ J.H

torsdag 14 mars 2013

Tennstopet

Sitter på Tennstopet och dricker kaffe och äter crème brulée med mamma och lillebror efter en middag med strömming och potatismos. Underbart! :)


Om två timmar åker jag, ska bli skönt att komma iväg men lite tråkigt att lämna familjen. Hoppas mest att jag ska ha täckning på tåget...

/ J.H

Jag är tredje generationens invandrareAtt använda termer som andra och tredje generationens invandrare är enligt mig fullkomligt befängt. Invandrar gör man i första generation, efterföljande generation är invandrares barn eller barn med en eller två utländska föräldrar och deras barn har, om det behöver specificeras av t.ex statistiska skäl, utländsk bakgrund.

Men om dessa "tredje generationens invandrare" både har en svensk förälder och dessutom minst en svensk mor-/farförälder börjar det ju kännas som rasprofilering att fortfarande referera till dem som invandrare efter såpass lång tid i Sverige och så mycket svensk endogami.

Har man växt upp och levt hela sitt liv i Sverige, tillsammans med föräldrar som även de har gjort det, gått på svenskt dagis, gått i skolan här och alltid haft möjligheten att umgås med svensktalande barn under sin uppväxt, fira alla våra traditioner, lära sig om vår historia och allt vi åstadkommit finns det ingen ursäkt till att inte se Sverige som sitt självklara hemland. Att inte vara stolt över att vara svensk - eller åtminstone försöka vara det.

Jag är för övrigt tredje generationens invandrare, dock från svensktalande Finland, på min farfars sida men inte tusan räknas jag som "invandrare" i någon statistik. För mig har det aldrig funnits något alternativ och hade det funnits hade det bleknat i jämförelse.

Jag har rest runt hela jorden sedan jag var ett år gammal, från USA, genom hela Europa till Asien. Ingenstans, inte ens i Danmark eller Finland, har jag sett något som jag hade kunnat kalla hemma bortsett från just Sverige. Det är inte bara vackert här, landet har en själ som är gammal och som jag tror att vi alla känner och älskar om vi bara tänker efter.

Det spelar ingen roll hur vackert vattnet är i Thailand eller hur levande gatorna är i New York, att Berlin aldrig sover och att det alltid finns nya ställen och vänner att upptäcka där. Ingenting kan ändå jämföras med Sverige.

Gotlands vita stränder och raukarnas siluetter en sommarkväll när solen sänker sig över havet. Den kompakta men trygga barndomstystnaden när man ensam går i en gammelskog i Uppland. Vinden som dansar över Skånes stora fält och genom alléerna eller vaggar Norrlands tunna granar intill de oändliga vildmarkerna där.

I grunden beror mitt motstånd mot "invandrarstämpeln" på att jag önskar att fler ska få känna som jag. Känna kärleken till ett land, den rena kärlek som kommer naturligt och oforcerat och inte behöver lagstiftas fram. Den som inte aktivt behöver "kännas in" utan som bara finns där, alltid.

Jag hoppas att många fler kan inse att fosterlandskärleken till Sverige faktiskt redan finns där djupt inuti dem, att den funnits där hela tiden och att de bara inte har upptäckt den ännu.

/ J.H

Sista dagen...

När jag vaknar idag är det min sista dag i Stockholm. Jag ska träffa pappa och vi ska titta om det finns något kvar i min gamla lägenhet (som ju egentligen är hans) och uppe på vinden som jag ska ha med mig upp till Umeå.

Sedan ska vi fika och efteråt ska jag umgås med min lillebror och mamma lite innan jag tar tåget upp igen. Mitt tåg går ju inte förrän kl 22 så det blir nog en lugn hemmakväll med mammas hemlagade mat och lite familjetid skulle jag tro.

Idag (13/3) var jag och en gammal kompis på restaurangen Korea House på Ynglingagatan och åt bibimbap med kimchi. Personalen och maten var underbar, priserna var helt ok och det stör mig att jag inte kan komma tillbaka när jag vill. Vi har ju inte ens någon koreansk restaurang i Umeå... :(

Koreansk husmanskost är faktiskt något av det godaste jag vet. Jag förstår verkligen inte hur det inte kan ha "slagit igenom" här i Sverige, det påminner ju om klassiskt svensk sommarmat blandat med thai och lite sushi-influenser?

Efteråt gick vi iaf till baren Tiki Room på Sankt Eriksplan och tog några helt underbara drinkar (måste tipsa er som aldrig varit där om drinkarna Banana Boat och Missionary's Downfall). Vid halv ett gick vi hem igen och nu tänkte jag gå och lägga mig.

Försökte sova tidigare men då blev jag inte alls trött så jag gick upp igen för att bli det är först nu vid 04:30-tiden som ögonlocken börjar bli riktigt tunga. Vi hörs imorgon!

/ J.H

onsdag 13 mars 2013

#BästaBeatrice

Hashtaggen #BästaBeatrice är ett forum på Twitter där människor just nu berättar om "vardagsrasism". Ovanstående exempel blir intressant då det tar upp något som jag i brist på ett bättre ord skulle vilja benämna som "snällhetsrasism". Det är den som välmenande PK-människor utövar utan att veta om hur mycket den sårar. 

För är det någon som faktiskt kan förstå hur mycket den sårar så är det nog just vi sverigedemokrater. Att av någon utomstående, i detta fall en auktoritetsfigur, bli fråntagen sin kulturella identitet måste vara smärtsamt. 

Det är smärtsamt, för alla har vi som är engagerade inom SD varit med om det här, d.v.s att vår nationella och kulturella identitet ifrågasätts. Varje gång någon säger något med betydelsen "du har ingen kultur, din kultur är inget värd, ditt land är inte värd mer än mitt spott" så sårar det. 

Tänk dig för innan du uttalar dig om någon annans kulturella tillhörighet eller vad de har rätt att känna för sitt land, sitt språk, sin kultur och sitt folk. Vad man gör och hur man agerar är en sak men känslor är något annat. Ord kan såra. Se dig i spegeln innan du kastar första stenen - kanske finns det en vardagsrasist i dig också.

/ J.H

Antagen

Jag kunde sova ut riktigt ordentligt inatt (8 timmar) så jag känner mig som en ny människa nu. Fantastiskt vad lite sömn hemma hos mamma kan göra.

När jag vaknade fick jag äntligen beskedet att jag har blivit antagen till skrivarkursen som jag sökte, jättekul! :)

Imorgon kväll åker jag upp till Umeå igen och det ska faktiskt bli lite skönt att få komma hem igen. Borta bra men hemma bäst.

/ J.H

Nytt bloggrekord

Jag har ingen aning om varför men bloggen fick 160 st unika besök igår?
Tack alla ni som läst. <3

Blev lite perplex när jag såg vilka sidor som läsarna kom ifrån. Mest sidor som Google och Bloglovin men även Avpixlat, länkar de till mig någonstans?

Det blev ingen middag iaf, kompisen fick förhinder så det fick bli pizza framför Rapport med lillebror istället. Det var ju trevligt det också.

Har suttit på Twitter hela kvällen men nu ska jag gå och lägga mig, klockan är ju 02:30...

/ J.H

tisdag 12 mars 2013

Visit i Uppsala

Har varit och hälsat på min gudfar i Uppsala. Vi drack kaffe och åt tigerkaka (hans specialitet, klassikern radiokakan, var slut för tillfället).

Vi pratade lite om allt möjligt och myste med hans nya hund, schäfertiken Duva, som var otroligt snäll.

Nu är vi på väg till min moster som också bor här i Uppsala. Vill passa på att tillägna ett stort grattis till henne på 68-årsdagen! <3

/ J.H

DjurskyddspolitikJag älskar djur, det har jag alltid gjort.

Jag tänkte bara berätta lite om bakgrunden till mitt engagemang i djurrättsfrågor och vad som gör mig så stolt över att säga att jag är medlem i det politiska ungdomsförbund i Sverige, och alltså förmodligen världen, med starkast fokus på just djurskyddspolitik. Jag kommer för övrigt att försöka skriva minst en motion till kongressen inom det här området.

Just nu har jag fyra katter och två hundar hemma och jag är uppväxt på en hästgård med alla möjliga sorters djur, från höns och hästar till kaniner, hundar och marsvin. Jag har varit vegetarian sedan jag var 11 år gammal och då jag är 24 år idag så är det mer än halva mitt liv.

Jag har alltid varit intresserad av att ta hand om och skydda utsatta djur, djur som farit illa och att utbilda andra människor. Jag har pratat med en mängd kattägare om varför man bör kastrera sina huskatter - för att undvika oönskade kattungar som bara blir ett överskott på en redan övermättad marknad och för att slippa beteendeproblem, ständigt löpbeteende och dödliga fertilitetsrelaterade sjukdomar som livmoderinflammation (vilket också är orsaken till att man även bör kastrera raskatter som inte ska användas inom aveln).

Jag har även hjälpt flera kattägare med att inreda sina hem på så sätt att deras katter fått stimulans och aktivering nog att sluta med inlärda problembeteenden som t.ex urinmarkeringar och rivmärken på möbler eller väggar. Det är intressant hur just kattägare ofta inte läser på om det djur de skaffar innan köpet men det är alltid trevligt när folk sedan faktiskt tar till sig hjälp som erbjuds och det är kul att kunna hjälpa till.

När jag läste Filosofi B skrev jag en uppsats om Peter Singer och hans bok "Djurens frigörelse", vilket ytterligare stärkte mig i min övertygelse om att vi måste arbeta på alla fronter för att skapa bättre villkor för djuren i vårt samhälle. Det är inte bara vårt ansvar utan vår moraliska plikt och det är dessutom ett mått på exakt var den moraliska nivån ligger i vårt samhälle.

Är vi bara en samling själviska barbarer eller är vi den mest civiliserade livsformen på den här planeten? Om det senare stämmer, har vi då inte i egenskap av detta ett ansvar att tillvara ta även "svagare" arters intressen - även de som inte kan göra sin egen vilja hörd? Precis som vi tillvaratar och värnar små barns intressen, bör vi inte också värna om djurens väl?

Ironiskt nog stärkte mitt arbete med Singers bok mig även i min tidigare syn på mer "aktivistiska" djurrättsorganisationer (tänk: folk som släpper ut minkar) som något som inte alls var för mig. Jag vill förändra samhället i grunden och det tror jag bäst sker genom politiska beslut, stegvis och i samklang med folkviljan. Jag är övertygad om att svenskar generellt inte vill se djur lida.

Släpper man ut minkar blir de oftast bara påkörda, infångade eller så förstör de faunan i närområdet och nya minkar kommer snart att ta deras plats i minkfarmen de kom ifrån. Nej, förändringen måste ske politiskt. Människor som plågar djur måste kunna straffas och straffen ska vara kännbara och avskräckande - enligt mig bör de vara i klass med narkotikabrott eller vapeninnehav.

/ J.H

God morgon, Stockholm!

Vaknade för en liten stund sedan i mitt gamla flickrum. Solen skiner och det känns som tidig vår i luften - en riktigt fin morgon alltså. Nu sitter jag och dricker mitt morgonkaffe och äter en chokladmuffin.

Det blev inget längre inlägg igår, bra en massa twittrande. Jag får ta igen det idag istället, vi ska ju ändå sitta i bilen ett bra tag och någonting måste jag ju sysselsätta mig med under tiden. ;)

Min mamma är på jobbet och hämtat bilen men när hon kommer hem om någon timme ska vi hämta min lillebror och sedan åka till Uppsala och hälsa på min gudfar som bor där och min moster som fyller år idag.

Senare ikväll när jag är tillbaka i Stockholm ska jag äta middag (koreanskt) med en gammal vän och sedan ska vi gå ut och ta en cider eller något.

/ J.H

Tragiskt

Blir både förbannad och ledsen när jag ser sådana här idiotiska kommentarer bara några timmar efter att beskedet om en 46-årig polismans tragiska död nått pressen.

Min mamma pratade faktiskt med mannen bara en kort stund innan han omkom och det som har hänt är bara otroligt tragiskt. Mina tankar går till hans nära och kära.

Här har ni näthat när det är som sämst.

/ J.H

måndag 11 mars 2013

Besök

Nu är jag framme i Stockholm!
Resan gick bra och ovanligt snabbt kändes det som, även om det tog de utlovade 4 timmarna.

Nu ska jag och lillebror åka och hälsa på vår farmor. Har inte träffat henne på en månad och hon är ju gammal så varje tillfälle är värdefullt för mig.

Skriver mer och längre senare ikväll.

/ J.H

Stockholm nästa

Nu sitter jag på tåget upp till mitt älskade Stockholm! :)

Jag tinar långsamt upp igen efter någon minuts utomhusvistelse i den isande vinden på perrongen i Växjö (mycket mer bitande än den vi har i Umeå!).

Som färdlektyr har jag Göran Perssons biografi "Min väg, mina val". När jag kommer fram ska jag träffa gamla vänner, sedan blir det antagligen middag med familjen om vi inte åker och hälsar på min farmor.

Jag har blivit så van vid långa tågresor vid det här laget att en resa på 4+ timmar knappt känns som någonting. Nu känns det nästan bara som en resa från ändstation till ändstation med Stockholms pendeltåg.

Lustigt det där, hur relativt tid kan kännas när man väl har vant sig vid hur vissa saker är...

/ J.H

söndag 10 mars 2013

REVA-projektet, del 3 (vlogg)Här kommer det andra vlogginlägget, om än lite senare än utlovat.
Den här gången pratar jag om - hör och häpna! - REVA, polisen och kränkthetskulturen runt detta.

Är för övrigt helt osminkade i det här klippet, så om jag ser sjuk ut är det därför. ;)

/ J.H

Hårfärgsinlägg

Har haft värsta hårfärgningsäventyret hela dagen idag. Det är dessutom det enda jag har gjort, förutom att spela in ett nytt vlogginlägg och att packa färdigt.

Det började med mitt blonda hår med rosa underhår och Chelseas helsvarta. Det rosa i mitt blekte jag bort och ersatte med mörkt turkosa slingor men jag gillade inte färgen, den var för mörk och alldeles för grön så jag tog bort den igen.

Nu är mitt hår i stort sett bara blont igen, liiite ljusare än i morse och redo för den nya färgen som jag ska lägga i när jag kommer upp till Umeå igen. vilken det blir får bli en överraskning. :)

Dessutom fixade jag Chelseas hår igen. Jag blekte en stor slinga (på samma sida som hennes stygn suttit dessutom, vilket krävde lite pyssel) och lade sedan i samma turkosa färg som jag hade. Hennes hår blev jättesnyggt.

Är riktigt stolt över mina hobbyfrisörs-skills, särskilt vad gäller s.k extremfärger (Directions, Stargazer, Manic Panic, etc.). Kan göra nästan vad som helst med dem känns det som.

En av fördelarna med att ha varit punkare och att ha färgat och klippt både mitt eget och andras hår sedan jag var 15 år. ;)

/ J.H

Ett förlåt och ny hårfärg

Idag har jag färgat Chelseas hår, passade även på att sno till mig några turkosa slingor så nu matchar vi varandra. Mitt hår ser inte perfekt ut just nu men jag får fixa till det mer när jag kommer hem till Umeå där jag har de andra extremfärgerna, tänkte göra My Little Pony-slingor. Bild på håret kommer självklart senare (ni känner ju mig).

Ber så hemskt mycket om ursäkt för det uteblivna vloggandet igår. Jag spelade in en 15 minuter lång video men slutet blev så dåligt att jag till sist valde att inte lägga upp den.

Som plåster på såren tänkte jag spela in en ny nu istället, lägger upp den om någon timme. Kan inte lova att den blir lika lång men jag kan lova att den blir bättre. ;)

/ J.H

Öppet brev till Tjelsi

Tack, Chels! <3

Jag har haft en underbar vecka, det har varit jättekul att träffa dig även om vi inte har gjort en massa "roliga" saker hela tiden. Vardagen har varit fullt tillräcklig tycker jag, den blir ju alltid lite magisk när man är med dig. :)

Jag hoppas verkligen att jag kan komma ned snart igen eller att du kan komma upp till Umeå och hälsa på mig. Det är faktiskt lite sämst att vi bor så långt ifrån varandra nu, det var ju betydligt enklare när vi båda bodde i Stockholm.

Det är verkligen inte alla jag kan umgås med dygnet runt i en hel vecka utan att en enda gång bli irriterad på personen eller börja tjafsa om någon liten grej, så du är speciell (ta åt dig!). Med dig känns allt sådär lätt och naturligt så det blir liksom inte den där sociala friktionen.

Det betyder jättemycket för mig att jag fick komma och hjälpa dig efter operationen, tack för att du lät mig göra det. Och tack för att du är den bästa vän man kan ha. Jag kommer alltid att finnas där för dig.

Din vän, Josefin.


/ J.H

Sömnproblem

Och där vände det.
Inatt har sömnproblemen kommit tillbaka med besked. Förhoppningsvis bara tillfälligt så jag ska försöka att ha överseende med det här "bakslaget".

Jag vet inte om det bara är tanken på att jag åker härifrån imorgon som har spökat eller om det kanske bara varit turen som gjort att jag har lyckats sova så bra den senaste veckan. Kanske är det en kombination?

Jag låg och försökte sova från 03-tiden inatt, då Chelsea somnade, men utan någon större framgång. Jag lyckades till slut få 3,5 timmes sömn någonstans mellan kl 06:30 och 10:00, så helt sömnlös blev jag ju iaf inte.

Känns lite tråkigt bara när det gått så bra fram till nu. Hade ju hoppats på att jag hade nått någon form av "vändpunkt" och att jag nu skulle kunna sova som folk igen.

Det var så länge sedan sist att jag glömt bort hur skönt det är, hur mycket det underlättar allt annat i vardagen och hur bekvämt det gör livet i övrigt att få sova ordentligt varje natt. Nu är minnet uppfriskat igen. :)

Sedan tänker jag ju också att det faktiskt skulle kunna vara en ren tillfällighet att jag sov sämre just inatt eftersom Melodifestivalen igår rubbade lite på min nyvunna, fragila dygnsrytm.

Oh well. Ny dag, nya tag! Jag får helt enkelt göra ett nytt försök ikväll och hoppas på att allt går bra igen då.

/ J.H

lördag 9 mars 2013

SDU förklarar svensk flyktingpolitik


En video där SDUs förbundsordförande förklarar, med vad som liknar Roy Becks pedagogik, svensk invandringspolitik och hur ineffektiv den faktiskt är när det kommer till att hjälpa världens flyktingar.

De summor vi i Sverige varje år lägger bara på att handlägga asylärenden för personer utan egentliga flyktingskäl är egentligen helt astronomiska. Åtminstone sett till hur många liv dessa pengar skulle kunna rädda och hur många barn som hade kunnat slippa dö varje år p.g.a brist på rent vatten, mat eller vaccin - om vi i Sverige bara hade prioriterat lite annorlunda.

Det är en smärtsam tanke, men nödvändig. Med SDUs bistånds- och flyktingpolitik skulle vi kunna hjälpa så extremt många fler nödlidande direkt i närområdet och det är därför jag kämpar för den. Jag vill att vi ska ha en human flyktingpolitik. En riktigt human flyktingpolitik.

Kort sagt så tycker jag att detta är ett otroligt bra och ambitiöst initiativ av Gustav Kasselstrand (och Eric Myrin, förmodar jag?). Jag blev faktiskt riktigt stolt långt in i själen när jag såg detta. :)

Alla annonsintäkter från filmen går oavkortat till UNHCR (FNs flyktingorgan) och stödjer därmed världens flyktingar genom hjälp i deras närområden.

/ J.H

Till Stockholm


På måndag åker jag till Stockholm för att hälsa på familjen. Nu var det ju bara en dryg månad sedan jag flyttade så det blir ju inte alls någon tårdrypande återträff eller så men det ska ändå bli väldigt kul att träffas och umgås.

Vi har alltid varit väldigt nära i min familj, speciellt jag och min lillebror (som bara är ett år yngre än mig). Det känns faktiskt lite jobbigt att bo så långt ifrån dem nu, jag har ju alltid haft dem bara några kvarter bort.

När jag är i Stockholm kommer vi nog att hälsa på några andra släktingar också, bl.a min farmor, min moster och min gudfar, och jag kommer självklart även att passa på att träffa lite vänner när jag ändå är i stan.

Vem vet, kanske tittar jag även in på SDU Stockholms torsdagsmöte en stund om jag har tid för det. ;)

/ J.H

Tack till alla läsare!

Den här månaden fick bloggen i genomsnitt 60 unika sidvisningar varje dag. Även de dagar då jag inte har skrivit något alls (som när jag varit sjuk) har den ändå haft minst ett tjugotal visningar, något som jag tycker är extra roligt att se.

Jag blir självklart jätteglad över att folk läser min blogg och jag hoppas verkligen att ni som gör det gillar den och tycker att den är intressant. Jag skriver ju inte här enbart för min egen skull, då hade jag faktiskt kunnat hålla mig till en pappersdagbok. ;)

Själv tycker jag att jag har levt upp till det mål jag satte upp tidigare om att börja skriva lite mer politiskt, med både Newsmill-artikeln, LUF- och REVA-inläggen publicerade bara under de senaste veckorna. Är faktiskt lite stolt över mig själv...

Jag ska självklart fortsätta att bli bättre på det men samtidigt vill jag hitta nya mål att jobba mot. Jag tänkte starta utmaningen Blogg100 fr.o.m det här inlägget, d.v.s att posta minst ett blogginlägg varje dag i 100 dagar. Nu är ju kanske inte det i sig något riktigt "mål" men jag tror att det kan hjälpa till med motivationen när den börjar tryta.

Någon som har några tips på vad jag bör skriva om eller fokusera på? Något ni vill veta mer om kanske?

/ J.H

Vaken

Som kroniskt sömnstörd känns det fantastiskt att ha kunnat sova så oförskämt bra som jag har fått göra den här veckan. Den här minisemestern i trevligt sällskap har gjort mig gott, tror jag.

Jag har vaknat av mig själv vid 6-7-tiden varje morgon och känt mig så pigg och utvilad att jag bara hoppat upp ur sängen och börjat grädda våfflor. Sådant händer liksom inte i vanliga fall.

Även om det bara är en tillfällig paus så är den mer än välkommen. Jag behöver den verkligen.

/ J.H

fredag 8 mars 2013

Stygn och studier

På måndag får jag reda på om jag kommit in på skrivarutbildningen som jag har sökt. Psykiatrikursen var redan full men den ska jag söka igen till hösten.

Idag följde jag med Chelsea när distriktssköterskan tog ut stygnen efter hennes hjärnoperation. Det gick bra även om det tog ett tag, det var ju ändå ett tjugotal stygn det handlade om.

Jag hoppas ni uppskattade videoinlägget tidigare ikväll, funderar på att göra ett till innan jag åker härifrån eftersom Chelseas webbkamera lämpar sig väldigt väl för just det ändamålet.

Kvällen har varit lugn men imorgon kväll kommer vi att twittra ikapp till Melodifestivalen. Då kan ni följa oss live på Twitter på @JosefinHelander (jag) och @cacophonies (Chelsea).

Nu ska vi snart gå och lägga oss, vi blev plötsligt akut trötta båda två. God natt på er!

/ J.H

REVA-projektet, del 2 (vlogg)Jag vloggar för första gången. :)

Tänkte mest ge lite svar på tal på kommentarerna jag fått efter första inlägget om REVA men kom även in på tankar om signalement, polisen och vår tids kränkthetskultur.

Jag tyckte faktiskt att det var riktigt kul så det blir säkert flera videoinlägg i framtiden. Hoppas ni gillar det ni också, jag har redan en uppföljning på gång...

/ J.H

 
blog design by suckmylolly.com | Blogg Topplista Distributed by Deluxe Templates
Share