fredag 29 mars 2013

Mångkultur


Definitionen av uttrycket "mångkultur" brukar ibland vara lite luddig. Ibland tolkas det att betyda detsamma som "flerkulturell", d.v.s "flera kulturer representerade i samma land/stadsdel/skola/idrottshall", ibland tolkas uttrycket snarare som "multietnisk".

För mig har uttrycket snarare betydelsen "ett land/samhälle/basketlag där alla kulturer ges samma status och där det alltså inte finns någon bestämd majoritetskultur". En form av kulturell kommunism alltså, något som jag vänder mig starkt emot.

Jag anser självklart att i Sverige bör svensk kultur vara norm, liksom japansk kultur är norm i Japan. Att ha åsikten att Sverige bör ha en majoritetskultur och alltså inte vara mångkulturellt kan ju lätt tolkas som "rasism" om man tolkar mångkultur att betyda multietniskt, men det är alltså inte så jag brukar eller i framtiden kommer att använda ordet.

(Och innan någon invänder mot eller ondgör sig över citationstecknen i föregående mening: detta inlägg grundade sig i en kommentar om Japan och japansk kultur - titta på deras invandringspolitik. Nej, jag anser inte att Japan per definition är ett rasistiskt land.)

2 kommentarer:

Evelina Rosqvist sa...

Brukar inte vara här inne och läsa, men kommer nog vara det oftare nu! Klokt inlägg från en klok dam!

Anonym sa...

Den svenska modellen av mångkultur verkar vara att förminska och nedvärdera den egna kulturen och samtidigt hylla alla inkommande kulturer oavsett om de bryter mot mot annars så hylldade demokratiska och moraliska principer. Vissa tycker dessutom att det inte finns någon svensk kultur och om den finns är den så lågt stående att den bör föraktas. Det är så överheten vill ha det.

 
blog design by suckmylolly.com | Blogg Topplista Distributed by Deluxe Templates
Share