onsdag 27 februari 2013

REVA-projektet

Jag tänker inte hänga ut någon här i bloggen men jag kan berätta att jag personligen känner människor som arbetar med inre utlänningskontroll. Genom dessa kontakter vet jag att detta arbete involverar mycket utbildning och fortbildning.

Det ligger också en betydande del spaningsarbete bakom de kontroller som görs, de som hävdar något annat är förmodligen inte speciellt väl insatta i polisens arbete. Sanningen får i detta fall stå tillbaka för den egna agendan.

En annan sak som jag funderar på är om folk inser att det här handlar om människor som bryter mot lagen? Skulle människor i allmänhet uttrycka sig likadant om det handlade om någon annan typ av brott, exempelvis rattonykterhet?

"Nio av tio som blir kontrollerade är ju nyktra, så kontrollerna är helt onödiga och integritetskränkande"?

Jag tror faktiskt inte det.

/ J.H

2 kommentarer:

Anonym sa...


Hur kan du jämföra detta med rattonykterhetskontroller? Det är något helt annat att kanske åka runt trafiken som en levande mordmaskin än att bara befinna sig olagligt i landet pga att man flyr förtryck, det skadar ingen annan person. Jag tror att de flesta snarare är mycket tacksamma att man utför rattonykterhetskontroller, just därför att det är för allas säkerhet.

Däremot är det inte acceptabelt att jaga personer på basis av hudfärg eller hårfärg. Att t ex börja visitera alla blondiner på tunnelbanan vore nog inte så populärt hos stor del av befolkningen som bara vill leva ett vanligt liv och slippa bevisa sin identitet när man går utanför dörren.

Josefin Helander sa...

Flyr man från förtryck så är man antingen flykting (enligt FN:s definition) eller annan skyddsbehövande. Man kan även få uppehållstillstånd om man är varaktigt bosatt i Sverige, p.g.a anknytning eller synnerligen ömmande omständigheter. Det är bara när man inte uppfyller något av dessa krav som man får ett avvisningsbeslut och en del väljer att stanna kvar i Sverige illegalt som "papperslösa". Att det inte skadar någon annan person får stå för dig.

Jag har aldrig hävdat att det skulle vara acceptabelt att "jaga" någon på basis av hud- eller hårfärg. Däremot anser jag att vi fortsatt bör och ska ha en skärpt inre utlänningskontroll i landet. Detta innebär självklart inte att man ska behöva bevisa sin identitet så fort man går utanför dörren.

 
blog design by suckmylolly.com | Blogg Topplista Distributed by Deluxe Templates
Share