söndag 10 februari 2013

Jag vill gifta mig i en kyrka utan EXPO


Jag vill gifta mig i Svenska kyrkan. Jag är inte troende i bokstavlig mening men jag vill ändå gifta mig i kyrkan (närmare bestämt Odensala kyrka) av tradition, det var nämligen där mina föräldrar gifte sig och det var i det lilla samhället som jag växte upp. Nu är jag ju dessutom förlovad och planeringsstadiet är inlett, så det är hög tid att börja göra verklighet av dessa planer. Tyvärr har detta på senare tid blivit något av ett dilemma för mig.

Svenska kyrkan samarbetar numera med EXPO, en organisation som jag känner stark ovilja mot. De delar inte alls mina intressen och motarbetar sådant som jag ser som viktigt, framför allt en bibehållen samhällsgemenskap. Dessutom anser jag självklart inte att kyrkan någonsin bör samarbeta med politiskt färgade organisationer, oavsett politisk hemvist eller nämnda organisations påstådda politiska obundenhet. Sitter Mona Sahlin i styrelsen är organisationen inte politiskt obunden. Punkt. (Se det andra inlägget i denna blogg gällande detta.)

Jag känner å andra sidan att jag inte heller bara vill gå ur kyrkan bara sådär, av den enkla anledningen att kyrkan är ansvarig för att restaurera och bevara många av våra gemensamma kulturarv och byggnader och den finansiella hjälp de får idag (som kompensation för att fler och fler går ur kyrkan) inte alls räcker till. Det här är något som behöver åtgärdas politiskt på flera nivåer och det snabbt.

Jag inser såklart att mitt eget bidrag via skattesedeln är rätt så försumbart och att jag om jag vill kan välja att skänka pengar direkt till kyrkan för just detta ändamål. Det är antagligen det som kommer att bli lösningen på mitt dilemma men jag tycker ändå att det är synd och skam att se hur våra kulturarv får stå och förfalla medan en stor del av kyrkans "budget" samtidigt läggs på antingen bistånd utanför rikets gränser eller löjliga kampanjer och utbildning av EXPO-"ambassadörer" innanför dem.

Frågan är om det blir något kyrkobröllop för mig och min fästman. Och om det nu blir det så är jag inte säker på om mitt samvete kommer att fortsätta att gnaga och jag kommer att fråga mig själv om det faktiskt var värt det. Varje krona jag betalar till denna korrupta kyrka är ju egentligen bara medel som i förlängningen tillåter dem att fortsätta att anlita folk som Bengtsson och Sahlin. Kommer det att kännas som att jag har sålt min själ?

/ J.H

1 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår din invändning, tycker samma sak. Alla gånger kyrkan tar ställning i politiska frågor slutar det med att det blir fel därför att det samhällspolitiska kunnandet hos de kyrkliga representanterna är dåligt.
http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=847464

kkj

 
blog design by suckmylolly.com | Blogg Topplista Distributed by Deluxe Templates
Share