tisdag 26 juni 2012

Tankar om flyktingmottagande

EDIT: Tack till Christoffer Dulny för den här länken till Lars Berglunds underbart klarsynta analys av SOM-institutets undersökning.

TV4-nyheterna rapporterar om den SOM-rapport som visat att andelen svenskar som är positiva till flyktingmottagande(!) minskat de senaste två åren men ökat sett över 20 år. Siffrorna är ändå inte imponerande men hade det gällt asylinvandring överlag hade jag kunnat acceptera detta.

Idag består ju bara 5-7% av all invandring till Sverige av flyktingar, enligt FN:s definition, så detta måste innebära att 1) nästan halva befolkningen är för en ännu mer restriktiv invandringspolitik än SD, 2) de har ingen koll på hur läget ser ut idag, eller 3) de förstår inte att alla invandrare inte är flyktingar. Även då är ju siffrorna klart till vår fördel men jag misstänker ändå en kombination av 2) och 3).

Förstår människor verkligen inte skillnaden? Inser de inte att majoriteten av de som kommer till Sverige idag inte är flyktingar i någon erkänd bemärkelse? Låtsas de bara inte förstå?

Mina egna åsikter är klara och de har alltid varit desamma, även om jag förut inte hade så mycket kunskap om hur situationen faktiskt såg ut. Om en person t.ex blir förföljd eller behöver fly undan ett krig och behöver skydd så är det självklart att de ska få det. Skulle man nu mot all förmodan, vilket jag ska förklara senare, ta sig till Sverige med direktflyg från krigszonen är det SJÄLVKLART att man ska få stanna här tills faran är över. Jag kan lika lite förstå dem som hävdar att vi inte borde ta emot en enda flykting som de som vill att vi ska vara mer "generösa" - hur tänker dessa människor?

Enligt Dublinförordningen ska man söka asyl i det första EU-land man kommer till och de flesta riktiga flyktingar, som ju främst kommer från fattiga länder, har heller inga medel att ta sig längre (därav att vissa länder/öar blir "översvämmade" vid t.ex ett inbördeskrig i ett grannland). Är man fyra barn och två vuxna som ska fly från Afrikas horn, Afghanistan eller från en ö i Sydostasien kan man sällan bara köpa flygbiljetter till Stockholm eller Malmö. Dessutom krävs ID-handlingar för att resa till Sverige, något som ju många saknar och därför måste ha förlorat på vägen hit.

Det finns såklart även flyktingsmugglare men genom att tro att dessa jobbar gratis och därmed indirekt stödja dessa är inte bara naivt utan det har även en negativ påverkan på dem som faktiskt försöker söka asyl på ett lagligt sätt. I slutändan får allt "svinn" i asylindustrin självklart även både ekonomiska och sociala konsekvenser som påverkar alla som invandrar till Sverige, människor som vi har ett ansvar för.

Jag förstår inte hur människor som säger sig stå för "humana" och "rättvisa" åsikter kan bortse från allt det här och istället bara tänka på kortsiktiga effekt så att de kan känna få känna sig goda. Det visar vilken sorts människosyn de har och jag tycker att den är orättvis och vidrig.

/ J.H

0 kommentarer:

 
blog design by suckmylolly.com | Blogg Topplista Distributed by Deluxe Templates
Share